Projekt Literarni zbornik

V letu 2021 je Društvo za medgeneracijsko povezovanje Sinica izdalo Zbornik nagrajenih literarnih del natečajev Predelana obleka v letu 2020 in Predelan dedkov – babičin klobuk v letu 2021.

V zborniku so nagrajena dela prvih dveh medgeneracijskih literarnih natečajev:

 • Predelana obleka v letu 2020 in
 • Predelan dedkov – babičin klobuk v letu 2021.

Literarna dela so pospremljena z utemeljitvami in komentarji selektoric izbranih natečajev, Ane Porenta v letu 2020 in Janke Jerman v letu 2021.

Zbornik je mogoče kupiti v tiskani verziji, za več informacij se obrnite na sinica.jozi@gmail.com ali preko telefona 068 602 136.

Objavljeni avtorji

 • Anamarija Mihovec: nenaslovljena poezija, 2020
 • Anamarija Mihovec: nenaslovljena poezija, 2021
 • Tina Lasnik: Predelana obleka, 2020
 • Tina Lasnik: Klobuk včasih si nosila, 2021
 • Tom Veber: nenaslovljena poezija, 2020
 • Mateja Mohorko: Dedkov klobuk, 2021
 • Primož Vresnik: Zapuščene hiše, ponošen tekstil in obleke za predelavo, 2020
 • Minka Jerebič: Bela kapa, rdeč klobuk, 2021
 • Tom Veber: nenaslovljena poezija, 2021
 • Dragica Novak Čuk: Plašč, 2020
 • Ksenija Šešerko: Slamnik spominov, 2021
 • Vlasta Črčinovič Krofič: Fatalna ženska, 2020
 • Vlasta Črčinovič Krofič: Pojoče stopnice, 2021
 • Marta Šavli: Izlet, 2021
 • Angela Tihec: Babičin klobuk, 2021
 • Metka Oset: Reševalni klobuk babice Maje, kratke zgodbe, 2021
 • Manja Tement: Babičin klobuk, 2021
 • Antonija Jereb: Mamin klobuk, 2021

O selektorici Ani Porenta

Selektorica Literarnega medgeneracijskega natečaja Predelana obleka 2020: Ana Porenta (1965) je magistrica znanosti, učiteljica, ustanoviteljica Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti, soustanoviteljica portala www.pesem.si ter glavna urednica tega spletnega medija od njegovega nastanka (2007) in urednica knjižnih izdaj. Je članica Društva slovenskih pisateljev. Izšle so: njene pesniške zbirke Sem se (2005). Kitke (s Sonjo Votolen in Jano Pečečnik, 2009) in Deklice (2016); mladinski roman Virtualnisvet.com (2004); cd-rom Na sledi za medvedi (2002); gledališka besedila za otroke in mladostnike v soavtorstvu (Videzi sveta in Videzi domišljije – 2006, 2007) … Je mentorica literarnih delavnic za mlade in odrasle. Piše spremne besede, ureja pesniške zbirke, literarne zbornike ter soureja letne zbornike Pesem si (doslej izšlo 15 številk). Pogosto sodeluje z JSKD RS, kjer je strokovna spremljevalka in selektorica za področje literature.


O selektorici Janki Jerman

Selektorica Literarnega medgeneracijskega natečaja Predelan dedkov – babičin klobuk 2021: Janka Jerman je upokojena učiteljica, ljubiteljica slovenskega jezika, je pisala že v mladosti, sevede naskrivaj. Izšle so njene pesniške zbirke: Sledi v času (1999), Sence v soncu (2001) in Spevi vetra, haiku (2002). Ob svoji sedemdesetletnici, leta 2013, pa je izdala knjigo z naslovom Ko je življenje še sanjalo, v kateri je objavila zgodbe svojega otroštva. Na JSKD Slovenije so knjigo izbrali kot najboljšo knjigo izdano v samozaložbi v tem letu. Udeležila se je različnih natečajev in dobila priznanja. Že 20 let objavlja svoje pesmi v zbornikih LIKUS-a in LIPE: Njene pesmi so bile tudi na radiu v Literarnem nokturnu in različnih časopisih. Še deluje v LIPI, kjer vodi bralni del literarnega krožka. Svojim kolegicam je pomagala pri izdaji pesniških zbirk (izbor in korektura). Veliko bere, ljubi poezijo, naravo in življenje.


Nagovor predsednice Društva Sinica, Joži Kokalj

Oba Literarna medgeneracijska natečaja Predelana obleka in Predelan dedkov – babičin klobuk prispevata k prepoznavnosti občine Domžale širom Slovenije, saj vzpodbuja pisce kratke proze ter poezije s področja celotne Slovenije, in sicer vseh starostnih skupin.

Občina Domžale se drugim občinam in lokalnim skupnostim predstavi kot občina s posluhom za literaturo in slovensko besedo, ki vzpodbuja in nagrajuje kreativnost ter notranje umetniško izražanje.

Predstavi pa se tudi kot občina, ki je prijazna vsem starostnim skupinam (na literarnem natečaju lahko sodelujejo pisci iz občine Domžale ter drugih slovenskih občin od 5. razreda osnovne šole dalje) in ki prepozna medgeneracijsko sodelovanje kot temelj uspešne sodobne družbe, obenem pa ima tudi posluh za trajnostni razvoj ter zdravo in zeleno okolje, ki si ga na svojem področju prizadeva ohranjati oz. na določenih mestih ponovno vzpostaviti.

Literarna natečaja Predelana obleka in Predelan dedkov – babičin klobuk namreč ne nagovarjata le k snovanju kratke proze in poezije, torej nečesa novega, temveč tudi vzpodbuja ustvarjalnost in predelavo. Tako kot iz besed, sicer znanih vsem, nastane nova pesem ali povest in nato zaživi svoje novo življenje, tako tekstilnim izdelkom, če jih predelamo, vdihnemo novo življenje, s tem pa se tudi odgovorno obnašamo do okolja.

Prijavitelji želimo, da bi literarni natečaj postal tradicionalen dogodek, ki bo potekal v jesenskih mesecih, ko ni veliko dogajanja, in bi bistveno prispeval k prepoznavnosti Občine Domžale, saj bi o njem poročali tudi mediji (tiskani ter spletni) iz širšega področja, posebno tudi iz krajev udeležencev – nagrajencev natečaja.

Literarni natečaj Predelana obleka želi iz nečesa že prisotnega ustvariti nekaj novega in bo dodana vrednost Občine Domžale na področju umetnosti, medgeneracijske solidarnosti, trajnostnega razvoja, vzpodbujanja pisanja, promoviranje branja in izdelovanja, hkrati pa bo vzpodbujal in okrepil turistično dejavnost in ogled pomembnih turističnih točk v Občini Domžale ter povečal prepoznavnost občine na nivoju Republike Slovenije.

V Društvu za medgeneracijsko povezovanje Sinica, ki je nastalo 2017, izvajamo programe, kjer predelujemo oblačila, ki se kopičijo v domačih omarah. Društvo je nastalo zaradi izkušenj, da doma pogosto hranimo veliko nenošenih in odvečnih, morda zastarelih in mestoma izrabljenih oblačil. Oblačila so tekstil, čeprav tega mnogokrat ne vidimo. Opazili pa smo tudi, da tečajniki doma pogosto hranijo oblačila svojih babic in drugih bližnjih, ki jim predstavljajo dragocenost. Ne želijo jih zavreči, s predelavo pa jim lahko ponudijo »drugo življenje«. S tem se izognemo nakupom novih oblačil, materialom, ki so vedno bolj vprašljivi in lahko celo škodljivi za človeka in okolje, ter prihranimo.

Svoje poslanstvo vidimo v osveščanju in spodbudi uporabe tekstila, ki ga že hranimo doma. S kupovanjem še dodatno vzpodbujamo proizvodnjo novega tekstila. To je naš prispevek k zmanjševanju proizvodnje ter k opolnomočenju vseh, ki bi radi pridobili znanja krojenja, šivanja, predelave. Naši programi so namenjeni tako občankam in občanom Domžal kot prebivalcem drugih občin. Pomembno se nam zdi razumeti, da iz starega lahko nastane novo.

Poslanstvo pa vidimo tudi v tem, da naše tečajnike naučimo, kako se na tradicionalni način nariše kroj oblačila. Tako kot so včasih delale naše prababice, ko so srajce, hlače, plašče ali druge kose položile na papir in jih obrisale. Na ta način so poskrbele, da oblačilo ni bilo ne premajhno ne preveliko. To znanje se je prenašalo iz generacije v generacijo. Delovanje Društva Sinica predstavlja doprinos k samooskrbi z oblačili, (modnimi) dodatki in drugimi izdelki za dom. S šiviljskim znanjem si lahko sami izdelamo oblačila za prosti čas, posteljnino, prešite odeje, zavese …

Joži Kokalj, predsednica Društva Sinica